Welkom op onze blog! Wij bieden u een inleiding tot het beleggen in zeldzame aardmetalen en hun prachtige fluorescente eigenschappen.

zaterdag 28 april 2012

8. Algemene informatie over mijnen - het mijnproces

Algemene informatie over mijnen:

Mijnbouw is het systematisch onttrekken van stoffen (delfstoffen, mineralen) aan de bodem voor bijzonder gebruik of verwerking, met een speciaal daarvoor ingerichte voorziening of infrastructuur.

De delfstoffen in de mijnbouw kunnen zich in elke aggregatietoestand bevinden:

  • Vaste vorm, zoals brandstoffen (kolen en uranium), metalen in zuivere vorm (goud en zilver) of in erts (koper en ijzer), mineralen (zout) of bouwsteen (natuursteen, zand, grind en kalksteen)
  • Vloeibare vorm, zoals aardolie. Het valt op te merken dat het oppompen van drinkwater niet als mijnbouw wordt beschouwd, omdat water geen delfstof is.
  • Gasachtige vorm, zoals het aanboren van gasbellen.
Sommige stoffen worden verkregen door ze te veranderen van aggregatietoestand (destillatie) vb. bij de verdamping van zout, oplossing van zout (om het op te pompen) of de afscheiding van aardgas.

Het mijnproces:

  • Het onderzoek of de exploration: De ontdekking van een delfstof leidt tot de definiëring van de omvang, de locatie en de waarde van de afzetting. Dit gebeurd door stalen te nemen. Hierna maakt men een wiskundige schatting van de grootte en de graad van de afzetting.
  • Deze schatting wordt gebruikt om een haalbaarheidsstudie of pre-feasibility study te maken. Deze studie identificeert, in een vroeg stadium, welke verdere investeringen en eventuele studies er nodig zijn en wat de grootste risico's zijn.
  • De volgende studie is de feasibility study: deze evalueert de financiële levensvatbaarheid, technische en financiële risico's en robuustheid van het project. 
  • Dit is het moment waarop het mijnbedrijf beslist of ze het project gaat ontwikkelen of niet. Het omvat de mijnplanning om het economisch te ontginnen deel van de afzetting te bepalen, de bepaling van de mettalurgie en erts reccupereerbaarheid, de verkoopbaarheid van de ertsconcentraten, de technische haalbaarheid, de verwerking en infrastructuurkosten, de financiële voorwaarden en een analyse van de betreffende mijn vanaf de initiële ontdekking tot de drooglegging of de sluiting van de mijn.
  • Als de analyse aanwijst dat een afzetting economisch waardevol en ontginbaar is beginnen de werken: de toegang tot de afzetting, mijngebouwen, verwerkingsfabriek.
  • Het mijnen zelf kan nu beginnen en zal voortgaan zolang het economisch winstgevend is. Als alle delfstoffen gewonnen zijn kan de drooglegging beginnen. De mijn sluit en men kan de site klaarmaken voor toekomstig ander gebruik.

Ga naar de homepagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten