Welkom op onze blog! Wij bieden u een inleiding tot het beleggen in zeldzame aardmetalen en hun prachtige fluorescente eigenschappen.

zaterdag 28 april 2012

1. Wat zijn zeldzame aardmetalen?

Zeldzame aardmetalen zijn eigenlijk niet zeldzaam, het is een groep van 17 scheikundige elementen die veelvuldig voorkomen in onze aardkorst, met uitzondering van het radioactieve promethium, dat zeer zeldzaam is. Deze metalen komen vaak voor met andere elementen, zoals koper, goud, uranium, fosfaten en ijzer en werden vaak als bijprodukt geproduceerd.

Vanwege hun geochemische eigenschappen zijn ze typisch verspreid en komen ze niet dikwijls in een geconcentreerde en makkelijk te ontginnen vorm voor.

Omdat men in het begin van de 19de eeuw aannam dat deze elementen relatief zeldzaam waren, ontstond de naam zeldzame aardmetalen.

We kunnen ze verder onderverdelen in zachte zeldzame aardmetalen (light rare earth elements of LREE) en harde zeldzame aardmetalen (heavy rare earth elements of HREE).

De lichtere elementen komen vaker voor en zijn meer geconcentreerd. Zij maken meestal 80% tot 90% uit van een totale afzetting. LREE zijn: Scandium (Sc), Yttrium (Y), Lanthanum (La), Cerium (Ce), Praseodymium (Pr), Neodymium (Nd), Promethium (Pm), Samarium (Sm), Europium (Eu) en Gadolinium (Gd).

De zwaardere elementen zijn veel schaarser en bijgevolg veel waardevoller. HREE zijn: Terbium (Tb), Dysprosium (Dy), Holmium (Ho), Erbium (Er), Thulium (Tm), Ytterbium (Yb) en Lutetium (Lu).

Ga naar de homepagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten